Tiramisu, drink z kostkami lodu albo inny miejscowy przysmak – to częste, ale niejedyne powody wakacyjnej biegunki czy wymiotów. Nawet niemowlę, które pije tylko mleko, jest narażone na żołądkowe rewolucje. Dlaczego?  Jak zapobiec kłopotom?        

Ostre zakażenie przewodu pokarmowego to najczęstsza letnia dolegliwość. Wbrew popularnym opiniom nie zawsze winny jest brak higieny. Często wystarczy zmiana diety albo nawet tylko samej wody do picia, żeby równowaga mikroflory jelitowej została zachwiana. Skutek? Bóle brzucha, wymioty i biegunka. Te żołądkowe dolegliwości nie tylko uprzykrzają nam urlopowe dni, ale przede wszystkim prowadzą do szybkiej utraty płynów z organizmu i do odwodnienia, które może skończyć się nawet koniecznością dożylnego nawadniania. Na kłopoty najbardziej narażone są dzieci, a co ważne: im młodsze dziecko, tym większe ryzyko groźnego odwodnienia! Co zrobić, aby wyjazd na wakacje nie skończył się pobytem w szpitalu?

Po pierwsze, zapobiegać

Częste i bardzo dokładne mycie rąk, picie tylko z butelkowanej wody i unikanie żywności z niewiadomego źródła to podstawa. Warto jednak do niej dołączyć jeszcze kilka zasad postępowania:

1. Pierwsza, ważna szczególnie w krajach Afryki i Azji, to płukanie zębów po ich myciu wyłącznie wodą z butelki. Nawet minimalne ilości nieprzegotowanej wody mogłyby doprowadzić do zakażenia układu pokarmowego.

2. Kolejna zasada – to wzmocnienie układu pokarmowego jeszcze przed wyjazdem. Warto już tydzień przed wyjazdem regularnie przyjmować preparaty z probiotykami, czyli „dobrymi bakteriami” np. Acidolac, które bytują w układzie pokarmowym, uszczelniają go i nie dopuszczają do namnażania się chorobotwórczych drobnoustrojów. Dzięki takiej profilaktyce ryzyko zakażenia będzie dużo mniejsze. Uwaga! Ta reguła odnosi się do wszystkich wyjeżdżających, ale najbardziej istotna jest w przypadku dzieci, bo ich układ pokarmowy jest jeszcze niedojrzały i w razie biegunki jelita błyskawicznie się wyjaławiają.

3. Bardzo ważna będzie też ostrożność wobec dań z mleka i jaj – nawet tych pochodzących z hotelowej restauracji. Lody, tiramisu, mleczne koktajle owocowe – z tych przysmaków lepiej zrezygnować. Jajka pochodzące z przemysłowych hodowli często są zarażone salmonellą, występującą często nie tylko w krajach o niższym standardzie niż Polska, lecz także i u nas.

Gdy zarazki atakują…

… trzeba szybko dać im odpór. Leczenie zakażenia układu pokarmowego musi iść w dwóch kierunkach. Pierwszy – to podawanie probiotyków. Podczas trwania biegunki nie tylko odbudowują prawidłową florę jelitową, lecz tutaj sprzyjają regeneracji śluzówki jelit. Warto jednak przy tym zwrócić uwagę na typ probiotyków. Najlepiej przebadanym szczepem probiotycznym, którego lecznicze działanie zostało udowodnione, jest szczep Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) zawarte np. w preparatach Acidolac. Najwygodniejszą formą probiotyków są preparaty w saszetkach (chory nie zawsze jest w stanie przełknąć kapsułkę), które rozpuszcza się w letniej lub zimnej wodzie. Saszetki łatwiej też przechowywać (nie muszą być przechowywane w lodówce). Są idealne na podróż: nie musimy pakować całego opakowania leku, lecz tylko odpowiednią liczbą saszetek.

Warto wybierać preparaty, które oprócz probiotyków zawierają także prebiotyki, czyli węglowodany, stanowiące pożywkę dla probiotyków (dzięki niej mogą szybciej się namnażać i skuteczniej walczyć z drobnoustrojami). Niemowlęta karmione piersią mogą dostawać probiotyki rozpuszczone w mleku mamy albo mieszance modyfikowanej.

Drugim kierunkiem leczenia będzie zapobieganie odwodnieniu. Jedynym płynem zalecanym podczas biegunki jest płyn z łatwo przyswajalnymi elektrolitami, który uzupełnia poziom wody i składników mineralnych w organizmie. Ważne, aby płyny elektrolitowe, np. Acidolit, popijać nawet niewielkimi porcjami, ale często: raz na 10-15 minut. Aby nie pobudzać odruchu wymiotnego warto schłodzić je w lodówce. Niemowlętom i małym dzieciom można podawać je w dozowniku nie na język, lecz na wewnętrzną część policzka – to zmniejszy ryzyko wymiotów.

 

acidolac

ACIDOLAC® Probiotyk + prebiotyk dla niemowląt, dzieci i dorosłych.

Acidolac® jest preparatem zawierającym liofilizowane kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG oraz prebiotyk – fruktooligosacharydy (FOS).

Preparat przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w czasie trwania biegunki infekcyjnej. Stosuje się go również jako uzupełnienie diety pacjentów w okresie antybiotykoterapii oraz przez 2-3 tygodnie po zaprzestaniu stosowania antybiotyków.

Połączenie probiotyku z prebiotykiem wydłuża czas przeżycia bakterii probiotycznych i ułatwia zasiedlanie przez bakterie jelita.

Składniki Acidolac® LGG:

–              Uzupełniają florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

–              Pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit oraz naturalnej odporności organizmu.

Stosowanie probiotyków i prebiotyków zaleca się również w podróży ze zmianą strefy klimatycznej, oraz w trakcie i po antybiotykoterapii, kiedy w przewodzie pokarmowym dochodzi do zmian
w składzie mikroflory.

Skład: Jedna saszetka zawiera liofilizowane kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG w ilości 4 mld CFU*

Dawkowanie:  W celu uzupełnienia mikroflory jelitowej oraz wspierania pracy układu trawiennego
i odporności. Niemowlęta i dzieci do 3. roku życia – 1 saszetka dziennie, po konsultacji z lekarzem. Zawartość saszetki u dzieci poniżej 3. roku życia należy rozpuścić w minimum 100 ml płynu.W przypadku niemowląt karmionych piersią zaleca się rozpuszczenie zawartości saszetki w ściągniętym mleku matki.Dzieci powyżej 3. roku życia i dorośli 1-2 saszetki dziennie. Zawartość saszetki można spożyć bezpośrednio lub po uprzednim wymieszaniu z wodą, jogurtem lub mlekiem.  Preparat należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Cena: acidolac® 3g x 10 saszetek – ok. 16,80 pln

 acidolit

ACIDOLIT® saszetki stosuje się w stanach zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, w sytuacjach, w których istnieje ryzyko odwodnienia w celu nawadniania oraz uzupełniania składników mineralnych w organizmie zarówno podczas biegunki, jak i biegunki połączonej z wymiotami.

Zawarty w saszetce proszek po rozpuszczeniu w wodzie tworzy doustny płyn nawadniający  o zmniejszonej osmolarności i obniżonej zawartości sodu, zgodny z najnowszymi zaleceniami ESPGHAN ( Europejskiego Towarzystwa Gastroenterelogii, Hepatologii i Żywienia Dzieci).

Acidolit® może być stosowany u niemowląt, dzieci a także osób dorosłych. Acidolit® w wersji bezsmakowej zaleca się stosować u niemowląt poniżej 6. miesiąca życia oraz dzieci ze skłonnościami do alergii.

Skład: Glukoza bezwodna, cytrynian sodu dwuwodny, chlorek sodu, chlorek potasu.

Cena: Acidolit® o smaku jabłkowym lub malinowym – opakowanie 10 saszetek po 4,35 g ok. 17,00 pln

Acidolit® bez smaku – opakowanie 10 saszetek po 4,35 g ok. 15,80 pln