Uwielbiasz francuskie desery, jednak obawiasz się, że te wykonane własnoręcznie nie sprostają Twoim oczekiwaniom? Poznaj nasze patenty i przekonaj się jak w szybki i prosty sposób samodzielnie przygotować pyszności rodem z najlepszej restauracji!

 

Francuska kuchnia słynie nie tylko z wykwintnych dań, ale i finezyjnych deserów. Najpopularniejsze z nich to suflet czekoladowy, crème brûlée . Uchodzą one jednak za niezwykle trudne w przygotowaniu. Co sprawia, że większość osób mimo dużych umiejętności cukierniczych, obawia się ich przygotowywania?

Suflet czekoladowy – palce lizać!

Zanim rozwiążemy tę zagadkę warto dowiedzieć się czym charakteryzują się wyżej wymienione desery. Suflet to rodzaj wypieku na gorąco, przyrządzanego na bazie utartych z cukrem lub masłem żółtek jaj oraz piany z białek. Idealnie przyrządzony powinien mieć konsystencję lekkiej pianki z wilgotnym wnętrzem. Pieczony za długo będzie zupełnie suchy (niczym babka), niedopieczony stanie się zaś zwykłym zakalcem. Co gorsza – nawet ten pozornie perfekcyjnie przygotowany może okazać się klapą, gdyż nieostrożnie wyjęty z piekarnika ma tendencję do opadania.  Jak zapobiec sufletowej wpadce?

Najlepiej zaopatrzyć się w precyzyjny termometr do pieczenia, taki jak wielofunkcyjny termometr marki Leifheit. Posiada on jednocześnie dwie praktyczne funkcje: umożliwia kontrolę temperatury w piekarniku, a za pomocą długiego czujnika ze stali szlachetnej mierzy i wyświetla także temperaturę wewnątrz potrawy. Co ważne, obydwie skale można odczytać jednocześnie, dzięki czemu temperatura pieczenia będzie zawsze pod kontrolą. A właśnie odpowiednia temperatura pieczenia w dużej mierze odpowiada za sukces naszego deseru!

Delikatny crème brûlée z karmelizowanym cukrem

Jakie trudności napotkamy przy przyrządzaniu crème brûlée? Przede wszystkim są to właściwe proporcje ciasta, odpowiednie połączenie składników oraz karmelizacja cukru na powierzchni deseru. Jak ułatwić sobie to zadanie i w jakie akcesoria warto zainwestować?

Pierwszy na liście niezbędników jest zestaw do crème brûlée, np. marki Leifheit. Zajdziesz w nim wszystko, co będzie Ci potrzebne do przyrządzenia tego deseru. W zastawie znajdują się cztery ceramiczne naczynia żaroodporne oraz wygodny palnik do karmelizowania cukru. Idealnie dobrana wysokość oraz średnica foremek Leifheit pozwala na równomierne upieczenie i zastygnięcie kremu. Palnik pomaga zaś wykończyć deser w iście mistrzowskim stylu, dzięki czemu będzie wyglądał jak z najlepszej 5 – gwiazdkowej restauracji.

Co jeszcze warto mieć w kuchni, by sprawnie przygotować każdy wypiek? Z pewnością miskę Mix&bake! To wyjątkowo wygodne naczynie nie tylko ułatwia mieszanie, ale także umożliwia kontrolowanie bałaganu w kuchni – a to wszystko, dzięki poręcznej przykrywce zapobiegającej rozchlapywaniu. Co równie ważne, pokrywka szczelnie zamyka i zabezpiecza zawartość miski przed utratą aromatu – możesz, więc przechowywać w niej żywność w lodówce. Świetny patent!

Sprawdzony przepis na crème brûlée

5 świeżych żółtek,

pół szklanki cukru,

łyżeczka esencji waniliowej,

2 szklanki gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36%)

pół szklanki brązowego cukru.

Wykonanie:

W misce ubij żółtka z cukrem na gładką białą masę. Wciąż mieszając dodaj śmietanę i wanilię. Przygotowaną masę rozlej do specjalnych żaroodpornych naczynek, które następnie włóż do blaszki do pieczenia z wodą. Piecz ok. godziny w 135oC . Po wyciągnięciu z pieca deser ostudź i wstaw do lodówki na ok. 24 h. Przed podaniem posyp brązowym cukrem i przypiecz palnikiem w celu uzyskania chrupiącej skórki. Gotowe!

Nasz przepis na suflet czekoladowy

80 g gorzkiej czekolady 70%,

3 jajka,

3 łyżki cukru,

1 łyżeczka kakao,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka masła (do posmarowania ramekinów).

Wykonanie:

Żółtka jaj miksuj z 3 łyżkami cukru, aż do podwojenia ich objętości. Dodaj czekoladę. W osobnym naczyniu ubij białka. Delikatnie połącz 1/3 masy białek z masą czekoladową. Dodaj pozostałą część i ostrożnie wymieszaj. Przygotowaną masę sufletową przelej do ramekinów. Suflety włóż do rozgrzanego piekarnika, a po 30 sekundach obniż temperaturę do 180 oC. Piecz około 15 minut. Podawaj na ciepło.

Z pomysłowymi pomocnikami marki Leifheit pieczenie ciast i deserów jest prawdziwą przyjemnością. Od teraz Twoje crème brûlée będzie zawsze zwieńczone idealnie chrupiącą, karmelizowaną skorupką,  a suflet czekoladowy nigdy nie opadnie. Zadziw swoich bliskich i zafunduj im ucztę w iście francuskim stylu. Już wiesz co zaserwujesz na deser. Smacznego!