Nie bez powodu znane, chińskie przysłowie głosi, aby śniadanie zjeść samodzielnie, obiadem podzielić się z przyjacielem, a kolację oddać wrogowi. Pierwszy posiłek jest bardzo ważny, zwłaszcza w przypadku dzieci. Rano, po kilku godzinach spania i postu, organizm potrzebuje uzupełnić braki energetyczne – najlepiej pełnowartościowymi składnikami. Co podać najmłodszym przed wyjściem z domu, aby zapewnić im siłę do działania na cały dzień?

Pierwszy posiłek najlepiej zjeść maksymalnie godzinę od pobudki. Czas odgrywa tu bardzo ważną rolę – jeżeli przekroczymy tę magiczną barierę, to w dłuższej perspektywie możemy zaburzyć swoją gospodarkę insulinową. Zbyt mała ilość cukru skutkuje problemami z koncentracją. Zbyt duża „odpowiada” za ospałość i osłabienie, brak energii. Odpowiedni poziom glukozy we krwi to podstawa zdrowia, a jego „gwałtowne skoki” są niewskazane.

Wartościowe śniadanie

W trosce o zdrowie ważna jest nie tylko pora jedzenia, ale również jego wartość odżywcza. Prawidłowo skomponowane śniadanie powinno dać dzieciom motywację do działania oraz zawierać niezbędne składniki odżywcze, w odpowiednich proporcjach. Przede wszystkim nie może w nim zabraknąć białka oraz węglowodanów. Białko odpowiada za budowę mięśni i tkanek. Węglowodany zaś są dostarczycielem energii, ponieważ przetwarzają cukier na glukozę. Najlepiej wybierać korzystne dla organizmu węglowodany złożone (zawarte w owocach, płatkach owsianych), a unikać niezdrowych węglowodanów prostych (słodycze, cukier, białe pieczywo). Pierwsze z nich zapewniają dłuższe uczucie sytości, ponieważ są wolniej rozkładane na glukozę. Drugie to zwykłe „zapychacze” – tylko chwilowo zaspokajają głód. Nie wspominając o ich szkodliwym wpływie na organizm.

Popularnym pomysłem na pierwszy posiłek są płatki z mlekiem. Najczęściej bez głębszego zastanowienia wybieramy te z pierwszych stron gazet – nie patrząc na ich skład. To duży błąd. Zwykłe płatki śniadaniowe mają wyższy indeks glikemiczny niż ich owsiany odpowiednik. Zawierają zbyt wiele białego cukru (nawet 6- 7 łyżeczek na 250 gram produktu!), który przyczynia się do rozwoju próchnicy i innych problemów jamy ustnej. Duże stężenie cukru powoduje, że dzieci szybko przyzwyczają się do słodkiego smaku. Jeśli człowiek od najmłodszych lat dostarcza do organizmu ten niezdrowy składnik, to później bardzo ciężko jest mu zrezygnować z niego w diecie. Stąd już prosta droga do rozwoju groźnej cukrzycy typu 2.

To nie koniec złego wpływu większości popularnych płatków śniadaniowych na organizm. W ich składzie znajdziemy również syrop glukozowy, przed którym ostrzegają lekarze i dietetycy – jego spożywanie grozi otyłością i chorobami układu krążenia. Słodki smak odpowiada również za niszczenie kości oraz zatrzymanie wody w organizmie. Sam proces trawienia cukrów wiąże się ze zużyciem witamin oraz minerałów. Im więcej białego cukru dostarczamy do organizmu, tym częściej musimy uzupełniać niedobór wapnia, fosforu czy witaminy B.

Zdrowa alternatywa

Czy to oznacza, że powinniśmy zrezygnować
z podawania dzieciom ich ulubionego śniadania? Na szczęście nie – wystarczy rozsądnie wybrać dodatek do mleka czy jogurtu. Szukając zdrowych pomysłów na śniadanie warto sięgną po Mix do szkoły firmy Mixit. Kolorowe opakowanie jest wypełnione słodkimi, chrupiącymi owocami liofilizowanymi (truskawki, kiwi, czerwona porzeczka) połączonymi z pysznymi kakaowymi poduszeczkami i kuleczkami. Całość dopełnia pszenica w miodzie oraz  chipsy pszenne i owsiane. Taka kompozycja składników dostarczy dziecku solidnej, porannej dawki energii, która pozwoli mu z sukcesem przejść przez wymagający dzień w szkole. A dodatkowo będzie prawdziwą smakową rozpustą.

Śniadanie powinno być treściwe i pożywne. Jeśli dzieci nie zjedzą pierwszego posiłku przed wyjściem z domu, to prawdopodobnie po pierwszej lekcji stracą zapał do nauki. Podajmy więc naszym pociechom płatki, które dostarczą im niezbędnej energii do nauki, a ich pyszny smak sprawi, że nie trzeba będzie martwić się o marudzenie przy posiłku.