Za oknem jest już szaro i buro. Coraz trudniej wyjść nam rano z łóżka, a pierwszą rzeczą o której myślimy po przebudzeniu jest świeżo zaparzony kubek kawy. Niestety, częste picie „małej czarnej” wiąże się z wieloma skutkami ubocznymi, takimi jak problemy ze snem, nerwowość i problemy żołądkowe. Jakie zamienniki możemy zastosować, żeby zacząć dzień w pełni energii?
Wróćmy do korzeni – Imbir
Korzenie takich roślin jak imbir czy żeń-szeń sprawią, że od rana będziemy pełni energii i będzie to zupełnie nowa jakość pobudzenia! Rośliny te znane są z tego, że mają fantastyczny wpływ na naszą koncentrację i pracę. Więc nie tylko dobrze pobudzają, ale też ułatwiają kojarzenie faktów i zapamiętywanie informacji. Do tego działają na nasz organizm rozgrzewająco. Czy nie jest to dobre rozwiązanie na te jesienno-zimowe poranki?
Aby skorzystać ze wszystkich dobroci imbiru i żeń-szenia możesz je ugotować w wodzie, a następnie wykorzystać ją jako bazę do czarnej lub zielonej herbaty. Możesz też połączyć taki napar z cytryną i miodem. Rezultatem będzie super pobudzenie bez żadnych przykrych konsekwencji, takich jak problemy żołądkowe czy nerwowość!
Inspiracja z Afryki Południowej – Rooibos
Rooibos lub czerwona herbata to napoje bardzo popularne w RPA. Ten napar właściwe trochę błędnie nazywany herbatą jest tak naprawdę wywarem z tzw. Czerwonego Krzewu. Ma dłuższy czas parzenia od większość herbat i nawet po kilku minutach parzenia nie będzie miał gorzkiego smaku. A wręcz przeciwnie, znany jest ze swojego lekko słodkiego, owocowego aromatu.
Ten napar zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych. Między innymi znajdziemy w nim dużo witaminy C oraz rutynę, która działa wzmacniająco na organizm i wspomaga odporność – co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Poza tym jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, a także potasu, wapnia, fluoru – wszystkie te minerały są niezbędne dla dobra naszego ciała.
Aby przygotować sobie filiżankę rooibosa najlepiej zalać go wrzątkiem i parzyć od 3 do 5 minut. Opcjonalnie można dodać cytrynę i miód do smaku. W przeciwieństwie do kawy i innych herbat, rooibos nie zawiera kofeiny. Dlatego może być tez pity wieczorem i tuż przed snem!
Zielona herbata w wyjątkowym wydaniu?
Kiedy żyjemy w pośpiechu, zajęci pracą i niekończącą się listą obowiązków domowych, trudno jest nam znaleźć czas na to, by usiąść spokojnie i zaparzyć świeżą herbatę. Na szczęście mamy do wyboru wygodne i łatwo dostępne napoje butelkowane. Wybierając je warto zwrócić uwagę na kilka elementów. Przede wszystkim należy sprawdzić czy gotowy napój nie jest dosładzany lub z dodatkiem cytryny. Dodanie tych składników – albo zdecydowanie obniży właściwości naszej herbaty – albo całkowicie je zniweluje. Forma pakowania też ma ogromny wpływ na jakość produktu, ponieważ może zamienić zdrowy napar w kolejny kolorowy, bezwartościowy napój.
Wszystkie napoje SOTI Natural zamykane są aseptycznie, bez żadnych konserwantów, dzięki czemu są w 100% naturalne. SOTI Natural to obecnie jedyna herbata NFC – prawdziwie parzona, nie z koncentratu. W jej skład wchodzą jedynie dwa składniki: parzone, ekologiczne liście i woda mineralna. Brak dodatku cukru, słodzików i cytryny sprawia, że możemy spokojnie wykorzystać ten produkt, aby móc cieszyć się ze wszystkich korzyści spożywania herbaty na co dzień. Dodatkowo herbaty SOTI Natural nie zawierają kofeiny a naturalną l-teaninę tj. wzrost energii po wypiciu SOTI Natural jest równomierny bez gwałtownych skoków i spadków. Możemy wybierać z wielu doskonałych smaków Soti Gyokuro, z zieloną herbatą, Soti Rooibos, czyli herbatę czerwoną z czerwonokrzewu afrykańskiego i wiele innych.
Pamiętajmy, że stajemy się tym, co jemy. Zbyt częste spożywanie kawy może mieć dla nas bardzo nieprzyjemne konsekwencje, a nasze zdrowie w okresie jesienno-zimowym powinno być dla nas priorytetem! Na szczęście mamy dużo opcji, które sprawią, że każdy dzień witać będziemy pełni energii i tryskający zdrowiem!
Więcej o napojach SOTI Natural na www.sotinatural.com