Na długie budowanie odporności nie ma już czasu – sezon zachorowań trwa w najlepsze. Dlatego trzeba działać tu i teraz. Proponujemy więc mocne uderzenie – w wirusy i bakterie. Wzmocnij swój układ immunologiczny poprzez modyfikację diety – wzbogać ją o produkty, o których wiadomo, że działają korzystnie na nasz system immunologiczny oraz są pomocne w walce z infekcjami. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jakie łatwo dostępne produkty powinnaś właczyć do swojej diety, znajdziesz też  przepisy na specyfiki, które łatwo możesz sporządzić  w domu. Pomogą Ci one nie tylko we wzmocnieniu  odporności Twojego organizmu, ale również w walce z infekcją, jeśli Cię ona jednak dopadnie.

Odporności nie da się zbudować w kilka dni – to proces, który zależy między innymi od trybu życia, stosowania używek, ilości snu czy stresu, jaki obecny jest w twoim życiu. Te  czynniki trudno szybko zmienić, a nawet jeśli, to na efekty trzeba nieco poczekać. Jednak spożywanie konkretnych produktów może zdecydowanie pomóc Twojemu organizmowi we wzmocnieniu odporności oraz w walce z atakiem wirusów czy bakterii, jeśli już masz objawy infekcji. Oto  łatwe do przygotowania specyfiki do domowej apteczki lub produkty, które mogą wspomóc w szybkim  wzmocnieniu  Twojej odporności   oraz w walce z infekcją.

Złote mleko

Czyli mleko z kurkumą – składnik ten korzystnie  działa na układ immunologiczny, poprawia ukrwienie błony śluzowej, co sprzyja odporności. Dodatkowo kurkuma wykazuje  działanie przeciwzapalne, więc napój ten pomaga organizmowi w walce z infekcjami. Do jego  przygotowania  potrzebujesz kurkumę, mleko, masło, a także nieco pieprzu. Z kurkumy trzeba najpierw zrobić pastę (można też kupić gotową) – porcja wystarcza na kilka napojów. Gotową pastę należy wymieszać z gorącym mlekiem.

Syrop czosnkowy

Czosnek oprócz swoich niewątpliwych zalet kulinarnych posiada też zdrowotne. Zawiera substancję o nazwie allicyna, która nie tylko ma korzystne działanie na system odpornościowy  ale działa również „zabójczo” na wirusy i bakterie (tę samą substancję zawiera też cebula), czosnek zawiera także składniki mineralne i witaminy z grupy B. Ponieważ gotowanie niszczy niektóre jego właściwości, więc syrop przygotowuje się z surowego czosnku. Do czosnku należy dodać miód, sok z cytryny i wodę, a potem na dobę wstawić do lodówki. 

Napar z imbiru z miodem i cytryną       

Miód zawiera enzym, który rozkłada cukier do niszczącego bakterie nadtlenku wodoru. Natomiast zawarte w imbirze olejki eteryczne działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Aby zrobić imbirową herbatkę, plasterki imbiru należy zalać wrzątkiem, a gdy napar przestygnie dodać do niego cytrynę i miód (by nie stracił swoich właściwości, należy go dodać do napoju o temperaturze ok. 50 stopni C).

Kiszonki: ogórki i kapusta

Kiszonki – oprócz kapusty czy ogórków, także buraki i inne warzywa – są bogate w dobroczynne bakterie probiotyczne, które zasiedlając jelita człowieka, zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. To o tyle ważne, że przewód pokarmowy i obecna w nim flora bakteryjna jest ważną częścią układu odpornościowego. Kiszonki zawierają też dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność błon śluzowych na zakażenia.

 Kiedy domowe sposoby nie wystarczą…

Domowe sposoby, bazujące na dostępnych niemal w każdym sklepie produktach, to bardzo dobry sposób na poprawę odporności oraz walkę z rozwijającą się infekcją – jednak czasem niewystarczający. Warto wtedy sięgnąć po pomoc z apteki. Sposobem na zwiększenie odporności i skrócenie czasu trwania choroby możę być  zastosowanie już przy pierwszych objawach infekcji preparatu zwiększającego odporność Groprinosin®. Preparat pomocny jest też w leczeniu opryszczki warg i skóry twarzy wywołanych przez wirusa opryszczki pospolitej (Herpes simplex). Teraz dostępny jest nowy Groprinosin Forte® (1000 mg) w postaci tabletek. Jego stosowanie jest dużo łatwiejsze.

Cena:
Groprinosin syrop  250 mg/5 ml  – około 18 zł 

NOWOŚĆ Groprinosin Forte syrop 500 mg/5 ml – około 24 zł