Ten gorący koktajl kryje wiele zalet: ma dobrą nazwę, świetny smak, a przy tym jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wprost idealny na chłodne wieczory!
Gdy zimowa aura nas nie rozpieszcza, mało kto z nas ma ochotę na spontaniczne wieczorne wyjścia. Wręcz przeciwnie – z przyjemnością zanurzamy się pod kocem z dobrą książką czy filmem. A takie chwile warto celebrować z najbliższymi przy dobrym, rozgrzewającym koktajlu na bazie whisky.
Hot toddy inaczej zwany hot to trot totty, hot tottie lub hot whisky to bardzo popularny w Irlandii i Szkocji koktajl na bazie mocnego alkoholu spożywany na ciepło w ponure i zimne dni tej pory roku.
Czego potrzebujesz, aby go przygotować?
Składniki:
- 80 ML WRZĄCEJ WODY
- HERBATA KORZENNA
- 50 ML WHISKY, NP. JAMESON ORIGINAL
- 1 PLASTEREK CYTRYNY
- 2 GOŹDZIKI
- SZCZYPTA CYNAMONU
Sposób przygotowania:
- Zaparz herbatę korzenną w kubku lub szklance (lub przygotuj ją z domowego syropu korzennego).
- Dodaj cytrynę, goździki oraz cynamon i wymieszaj.
- Poczekaj aż lekko przestygnie, ale wciąż będzie bardzo ciepłe, dodaj whisky i podaj.
- Przygotowanie syropu z herbaty korzennej (do kubka wlewamy 20 ml naparu + 80 ml wrzącej wody): umieść 1 kg cukru pudru, 600 ml wody, 5 torebek herbaty irlandzkiej, 5 goździków, 3 laski cynamonu, 3 gwiazdki anyżu, 2 rozdrobnione gałki muszkatołowe i łyżeczkę ziela angielskiego w rondlu i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut; pozostaw zawartość na noc pod przykryciem, a następnie przecedź przez drobne sitko; podczas przygotowywania syropu trzymaj wszystkie przyprawy w ściereczce lub filtrze do kawy. Przyprawy można wysuszyć i użyć ponownie do przyrządzenia 2 kolejnych partii syropu.