Na zdrowie

Świąteczna moc bakalii czyli tradycyjny kompot z suszu

Tradycyjny kompot z suszu- tego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Magiczny napój z aromatycznych, suszonych owoców  jest kwintesencją świąt Bożego Narodzenia. Sprawdź, z jakich najlepszych składników go przyrządzić.

 WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

Jakie suszone owoce wybrać do wigilijnego suszu?

Pyszne, mięsiste, pozbawione pestek suszone owoce, takie jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele i daktyle – znajdziemy je wszystkie w aromatycznej, najwyższej jakości MIESZANCE KOMPOTOWEJ skomponowanej przez HELIO – znanego producenta bakalii o 30- letniej tradycji. Wyjątkowy smak, ale także walory odżywcze suszonych owoców HELIO sprawią, że przyrządzany na ich bazie aromatyczny kompot będzie idealnym dopełnieniem świątecznego stołu. Dodatkowo, dzięki zawartości cennych suszonych śliwek, ten tradycyjny, zdrowy napój ureguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawi pracę jelit, przez co przyspieszy trawienie ciężkostrawnych – m.in. wigilijnych potraw.

Jak przyrządzić tradycyjny susz wigilijny?

Suszone owoce z mieszanki HELIO należy zalać wrzącą wodą i odstawić na 2- 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. W kolejnym kroku, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.  Na koniec doprawiamy cukrem, miodem i cynamonem- w zależności od gustu.

Każdy powinien skosztować aromatycznego kompotu z suszonych owoców HELIO.

Po więcej inspirujących przepisów- zapraszamy na nasz kanał HELIO- Bakaliowe klimaty na Youtube.com 

Możesz również polubić…