Mężczyźni

Zimowe koktajle – jak ogrzać się w chłodne wieczory?

Zima kojarzy nam się z długimi wieczorami, domowym zaciszem, miękkim kocem i… pysznymi napojami, które nie tylko rozgrzewają, ale swoimi zapachami wprowadzają w błogi nastrój. Ta pora roku obfita jest w kolory i smaki, które warto przenieść do koktajli.

Poznaj rozgrzewające koktajle na bazie whisky, które idealnie sprawdzą się w chłodne wieczory.

Pumpkin Old Fashioned

Gładkość whisky w połączeniu z aromatem dyni sprawi, że będzie to Twój ulubiony jesienny drink. Dodanie syropu z dyni do tego klasycznego koktajlu nadaje mu cudowną, delikatną słodycz i old-schoolowy charakter.

Składniki:

  • KILKA KROPLI AROMATYCZNEGO BITTERU
  • 60 ML JAMESON BLACK BARREL
  • 10 ML SYROPU Z DYNI

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie syropu z dyni: do rondla wlej 300 ml wody, dodaj 300 g cukru demerara, 100 g purée z dyni, 1 laskę cynamonu, 3 goździki, 1 gwiazdkę anyżu i gotuj na średnim ogniu, dokładnie mieszając. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia, wyjmij przyprawy, przelej do butelki i przechowuj w lodówce.
  • Do naczynia wypełnionego lodem wlej whisky, syrop z dyni i bitter.
  • Wymieszaj i przelej do szklanki typu short.
  • Udekoruj listkiem szałwii.

Cloudy Apple

Ten klasyczny jesienny koktajl z whisky łączy to, co najlepsze w sadzie i destylarni. Doskonale smakuje przez cały rok.

Składniki:

  • 1 PLASTEREK JABŁKA
  • KILKA KROPLI SOKU JABŁKOWEGO
  • KOSTKI LODU
  • 60 ML JAMESON BLACK BARREL
  • 30 ML SOKU Z CYTRYNY
  • 30 ML SYROPU CUKROWEGO

Sposób przygotowania:

  • W shakerze wstrząśnij whisky, sok z cytryny i syrop cukrowy.
  • Przelej do szklanki typu tumbler z lodem.
  • Uzupełnij kilkoma kroplami mętnego soku jabłkowego.
  • Udekoruj plasterkiem jabłka.

Możesz również polubić…