Jesień to pora roku trudna dla naszego organizmu. Zimne poranki i częste deszcze sprawiają, że łatwo o infekcje. W tym czasie warto zadbać o mikroorganizmy obecne w jelitach – mikrobiotę – od których uzależnione są zdolność naszego organizmu do walki z czynnikami chorobotwórczymi.
Czy zastanawiałeś się kiedyś po co natura wyposażyła nas w niezliczoną liczbę drobnoustrojów w jelitach? Okazuje się, że pełnią one szereg istotnych dla zdrowia funkcji. Dzięki bakteriom jelitowym rozkładane są niestrawione składniki pokarmowe, a produkty tych przemian (między innymi krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe) odżywiają komórki Twojego jelita. Wybrane rodzaje bakterii jelitowych produkują też witaminy, głównie K oraz z grupy B, oraz zwiększają przyswajalność składników mineralnych które spożywasz wraz z dietą lub w postaci suplementów. Produkują też śluz i białka przeciwbakteryjne dzięki czemu chronią Twój organizm przed inwazją patogenów, a wytwarzając określone enzymy uczestniczą w regulacji stężenia cholesterolu
i kwasów tłuszczowych. Tak szerokie spektrum aktywności sprawia, że właściwa kompozycja mikroflory jelitowej wpływa regulująco nie tylko na pracę Twoich jelit, ale i ogólny stan zdrowia.
W każdej jesiennej apteczce powinny zatem znaleźć się probiotyki, czyli żywe kultury bakterii lub drożdży, o udowodnionej skuteczności w utrzymywaniu zdrowia człowieka. Większość obecnie produkowanych preparatów probiotycznych zawiera bakterie kwasu mlekowego, z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium lub drożdże – Saccharomyces.
Udowodniono, że probiotyki:
- korzystnie modyfikują skład mikrobioty jelitowej,
- wzmacniają układ odpornościowy,
- zmniejszają objawy nietolerancji laktozy,
- poprawiają wchłanianie związków mineralnych,
- skracają czas trwania biegunek wirusowych i bakteryjnych,
- zapobiegają zaparciom,
- obniżają stężenie cholesterolu,
- hamują rozwój patogenów jelitowych.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Wraz z nadejściem jesieni spadają nie tylko liście, ale także nasza odporność, nastrój, pamięć i ogólne samopoczucie. To czas kiedy stajemy się ospali, zmęczeni, zdekoncentrowani i dopadają nas infekcje. Aby temu zapobiec swoją codzienną dietę warto wzbogacić o witaminy, mikroelementy i probiotyki. Idea probiotykoterapii zakłada, że stosując suplementację żywymi szczepami bakterii probiotycznych przywrócisz równowagę mikrobiologiczną w swoim jelicie. Jak to możliwe? Komórki bakteryjne obecne w probiotyku, namnażają się w jelicie w trakcie jego podawania, co równolegle zmniejszy liczbę mikroorganizmów chorobotwórczych. Taka suplementacja niejednokrotnie ułatwi Ci zmianę nawyków dietetycznych. W ten stworzysz optymalne warunki do regeneracji własnej, unikatowej dla każdego człowieka mikroflory jelitowej
Wybór optymalnego preparatu probiotycznego powinien być poprzedzony analizą w jakim celu ma być podawany i jakie korzyścią mają zostać osiągnięte. Marka SANPROBI oferuje 4 rodzaje probiotyków:
- Sanprobi IBS, probiotyk jednoszczepowy zawierający Lactobacillus plantarum 299v będący naturalnym składnikiem ochronnej flory jelitowej człowieka. Udowodniono, że przyjmowanie Sanprobi IBS pomaga złagodzić objawy zespołu jelita nadwrażliwego takie jak: bóle brzucha, wzdęcia, nadmierne oddawanie gazów oraz zaburzenia wypróżniania (zaparcia, biegunki).
- Sanprobi Barrier, to probiotyk wieloszczepowy, który zawiera unikalną kompozycję ośmiu szczepów probiotycznych. Został tak zaprojektowany aby wesprzeć barierę jelitową oraz utrzymać wysoką odporność na czynniki zaburzające jej sprawne funkcjonowanie.
- Sanprobi Active & Sport, to nowoczesny probiotyk o składzie dobranym do potrzeb ludzi aktywnych fizycznie. Pięć starannie wyselekcjonowanych szczepów probiotycznych pomaga zmniejszyć intensywność generowanego w czasie intensywnych ćwiczeń stresu oksydacyjnego
i jego skutków – zaburzeń pracy przewodu pokarmowego oraz podatności na infekcje górnych dróg oddechowych
- Sanprobi Super Fomuła, to wieloskładnikowy preparat zawierający unikalną kompozycję
2 prebiotyków i 7 probiotyków, wspierający odporność oraz pracę przewodu pokarmowego. Przyjmowanie tego probiotyku wieloszczepowego zaleca się w przypadku wszelkiego rodzaju zaburzeń metabolicznych (otyłość, zespół metaboliczny)
Probiotyki Sanprobi nie zawierają glutenu i substancji pochodzenia mlecznego. Posiadają rekomendacje środowiska gastroenterologicznego, profesjonalistów z dziedziny żywienia
i zachowań prozdrowotnych.